Még ha elsőre a csokis keksz is ugrik be róla, sütiink fontos hozzájárulást nyújtanak a jobb vásárlási élményhez. Segítenek bennünket a releváns ajánlatok bemutatásában, a weboldalon való eligazodás megkönnyítése érdekében emlékeznek a beállításokra, és figyelmeztetnek minket, ha a webhely lassú vagy instabil. Ennek elfogadásához kérjük kattints a "Rendben" gombra, a sütikre vonatkozó beállításokat bármikor módosíthatod.

Menü

Útmutató: az egészséges étrend és a fájdalomcsillapítás kapcsolata

Sok krónikus fájdalom a gyulladás következménye és elég sok bizonyíték van arra, hogy a táplálkozásunk hozzájárulhat a szervezet gyulladásos állapotához. De jó hír, hogy étrendünknek nem csak a gyulladás kialakulásában, hanem annak megszüntetésében és a fájdalom csillapításában is igen nagy szerepe van.

 

 

Fájdalom és gyulladás kapcsolata

A gyulladást szokták a szervezet jelzőlámpájának is nevezni. Amikor megsérülsz vagy megfertőződsz a tested jelez az immunrendszerednek, hogy küldjön fehérvérsejteket az érintett területre és állítsa helyre a sérülést vagy küzdje le a fertőzést. Amikor begyógyul a sérülés vagy elmúlik a fertőzés, akkor a gyulladás és láz is általában megszűnik.

De néha az immunrendszer túlműködik, turbó fokozatra kapcsol és akkor is „bekapcsol”, amikor nincs éppen mit helyreállítani, megvédeni a szervezetben. Idővel ez a „túlfűtött” állapot károsíthatja az egészséges sejteket és szerveket és állandó fájdalmat okozhat az izmokban, szövetekben és ízületekben.

 

Étrend és fájdalomcsillapítás kapcsolata

A helyes táplálkozást tekintheted az immunrendszered ki/be kapcsoló gombjának. A diéta, vagy ha jobban tetszik a tudatos táplálkozás, a jól megválasztott tápanyagok bekapcsolhatják az immunrendszeredet, mikor fel szeretnél valamire készülni. Például a téli hónapok előtt kezdjük el sok C-vitaminnal felkészíteni a szervezetünket az influenza szezonra. De ösztönszerűen nyúlunk a kamilla teához is ha éppen valamilyen gyulladást szeretnénk csökkenteni.

Ahogy a jó étrend támogat, úgy rombolhatja szét a helytelen táplálkozás az immunrendszerünket és készteti rendellenes működésre és ezáltal tartósan alacsony fokú gyulladásra, amiből később kialakul a fájdalom.

Kutatások szerint az immunrendszer ugyanúgy reagál egy hosszútávon fenntartott egészségtelen étrendre, mint egy fertőzésre. És olybá tűnik, hogy különféle mikrotápanyagok (például cink, vas, A,B,C,E vitamin) hiánya megváltoztathatják az immunrendszer működését.

 

 

 

Gyógynövény kalauzunkban még több gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógynövényről olvashatsz.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Fájdalom kezelése Egészséges receptek

Keresés